1 feb. 2012

Typ galet gott bröd

Jag har startat upp min brödbakighet igen. Förhoppningsvis håller det i sig.
Det började bra. Väldigt, väldigt bra! Massa gottigheter och faktiskt nyttigt till på köpet.



Grov limpa med morotsriv & valnötter       2 limpor 

1/2 msk salt
2 tsk bikarbonat
2,5 dl krossad råg 
2 dl riven morot 
1,5 dl vetegroddar 
2,5 dl krossad vete 
1 dl kruskakli 
1 dl krossade linfrön 
1 dl hackade valnötter 
2 dl dinkelmjöl 
2,5 dl vetemjöl 
1 liter mild havreyoghurt 
lite rapsolja att smörja de två formarna med, eller bakplåtspapper att klä formarna med


Börja med att sätta ugnen på 175 grader. 
Blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurt och riven morot till en jämn smet/deg. 
När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. 
Blanda inte ner mer än receptet anger. Smörj formarna med rapsolja. 
Fördela smeten i de två formarna och grädda länst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. 
Min brödformar har en tendens att vägra släppa brödet, så jag brukar klä in dem i bakplåtspapper.
Men har man snälla formar behövs det ju inte.
Låt svalna på galler. Fungerar utmärkt att skiva och frysa in.


Receptet är toksnott från Nlife.se 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar