Jag gjorde de här biskvierna en gång och min mamms blev helt kär. Inte så konstigt i och för sig eftersom de är nästan löjligt goda! :P
Biskvier 18-20 st
200 g mandel
drygt 3 dl florsocker
3 ½-4 ½ msk sojagrädde
drygt 3 dl florsocker
3 ½-4 ½ msk sojagrädde
Fyllning:
1 dl sojagrädde
½ dl socker
100 g mörk vegansk choklad
75-100 g mjölkfritt margarin
½ dl socker
100 g mörk vegansk choklad
75-100 g mjölkfritt margarin
Topping: 150-200 g vegansk choklad
Gör nougatkrämen först. Receptet på krämen är en sats, fast vi är sånna gottegrisar i vår familj, så jag brukar göra två satser. Det blir kräm över, vilket i och för sig inte gör så mycket. Den är saftigt god! :P
Blanda ihop sojagrädde och socker under uppvärmning. Det ska inte koka, men snudd. Ta av kastrullen från värmen, häll ner chokladen, bruten i bitar och rör om tills chokladen har smält och är väl blandad med sojagrädden. Häll ner margarinklickar och låt dem smälta. Ställ krämen i kylen för att låta den stelna så blir det lättare att bre den på biskvierna sen.
När krämen är klar och stelnad, så dra igång ugnen på 200 grader.
Mal mandeln i mixer till fint pulver. Vill man så skållar man dem först och låter mandlarna torka ordentligt på ett hushållspapper.
Blanda mandeln med florsockret och blanda sedan i sojagrädde. Det ska bli en fast, smidig smet. Klicka ut på en plåt, det ska bli typ 20 kakor. Tryck inte ut degen till kakor för de flyter ut!
Blanda mandeln med florsockret och blanda sedan i sojagrädde. Det ska bli en fast, smidig smet. Klicka ut på en plåt, det ska bli typ 20 kakor. Tryck inte ut degen till kakor för de flyter ut!
Jag gör små bollar istället och det funkar bra mycket bättre.
Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Bred krämen på kakorna. Jag brukar göra så att jag brer ett lager, låter kakorna stå i kylen ett par timmar och brer sedan ett lager till. Det är lättare att få ”biskviformen” då, tycker jag. När krämandet är klart så ställer du in dem i kylen tills krämen är stel. Smält sedan choklad och doppa toppen av kakorna. Ett förslag är att ställa dem på ett ugnsgaller (som står på ett bakplåtsklädd plåt. Det blir lätt kladdigt och rinnigt av chokladen. In i kylen igen och låt kakorna stelna.
Förvara dem sedan i en tät burk i kylen Det går också bra att frysa in dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar