31 maj 2011

Tamale pie

Världens godaste chili fick slå sig ihop med ett lager majsgröt och oj! så gott det blev!
Polenta är verkligen något som jag äter alldeles för sällan! Och det här receptet gav mig ett underbart täcke som blev knaprigt på ytan och krämigt inuti - bättre än bäst!
Gör dig själv en tjänst och GÖR den här rätten!

Chili med polentatäcke   2 portioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 färsk röd spansk peppar
1 morot, ganska tunt skivad
½ röd paprika, skuren i bitar
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
200 g krossade tomater eller 3-4 färska hackade tomater
1 msk tomatpuré
1 veg buljongtärning
1 nypa socker (eller 2)
8 svarta (kalmata)olvier
1 dl svarta bönor
1 dl majs (eller minimajs, i bitar)
lite chilipulver om man vill

1dl polenta
2½ dl vatten
Salt
ev. lite salladskrydda, eller någon annan krydda man tycker passar

Börja med att sätta ugnen på 225°
Finhacka sedan lök, vitlök och peppar. Skiva moroten tunt, skär paprikan i små bitar och hacka oliverna lite lagom.
Fräs löken i lite olja tills den är genomskinlig. Tillsätt vitlök, morot och paprika och låt fräsa en stund. Krydda med spiskummin och paprikapulver och rör om. Häll på tomatkrosset, olivhacket, tomatpuré, buljong, socker och bönor. Låt koka ihop minst 10 minuter, gärna bortåt 20. Tillsätt slutligen majskornen, och låt värmas upp. Smaka av med salt och kryddor tills du blir nöjd.
Om grytan blir för vattnig så låt den koka på medelhög värme utan lock och rör hela tiden om tills vätskan avdunstat. Chilin ska bli ganska ”tjock”.

Under tiden chilin står och puttrar fixar du med polentan.
Blanda vatten och polenta och koka upp det på svag värme under omrörning tills det blir en tjock gröt. Och då menar jag inte tjock som i ”nu är det nog lagom”. Tänk tapetklister upphöjt ett par gånger. Smaka av med salt och kryddor.
Häll chilin i en smord ugnsform och bred ut polentan över chiligrytan till ett lager på ½-1 cm. 
Lämna någon centimeter eller så mellan polentan och kanten på formen, annars finns det risk att chilin kokar över och ugnen blir hur kladdig som helst.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills polentatäcket har stelnat och fått lite färg.


Receptet hittade jag på Vegania.net och följde det nästan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar