1 maj 2011

Hemmagjort äger!

Jag har inte ätit falafel på världslänge och bara av en ren tillfällighet rååååkade det ligga en massa kikärter i frysen. Jag har aldrig gjort egna falafels (falaflar?) innan och det ska medges att oron över sönderfallande bollar var stor. Och helt onödig!
De höll ihop hur fint som helst och fick så bra konsistens att till och med min vegokritiske far gjorde tummen upp! :O
Och så blev det galet gott ihop med ajvaryoghurten!


Falafelsallad med ajvaryoghurt           4 port
2broccolistånd
1 rödlök
250g körsbärstomater
100g ärtskott

230g kikärter
3 rivna vitlöksklyftor
1dl hackad persilja
2msk mald spiskummin
1tsk chilipeppar
½msk mald koriander
2msk maizenamjöl
2tsk No Egg + 4msk vatten
2msk citronsaft
salt&peppar

1dl sojayoghurt
1dl stark ajvar relish

Börja med att blanda yoghurt och ajvar så att det får stå och gotta till sig lite i kylen.
Släng sedan i kikärter, vitlök, persilja kryddor och maizena i matberedaren och kör tills det är välmixat.
Blanda ut No Egg med vatten och häll i det, citronsaften och salt&peppar och mixa tills det blir en fin smet. Smaka så att det är mums innan du ställer in smeten i kylen nån kvart eller så.

Bryt sönder broccolin i små buketter och koka dem i två minuter. Häll av vattnet i en sil och låt broccolin ligga kvar där. Halvera tomaterna, skär tunna skivor av löken, och om du vill göra som jag - skär bort stjälkarna från ärtskotten. Annars går det ju hur bra som helst att lämna dem hela.
Blanda alltsammans i en stor skål.

Gör bollar (jag gjorde 20 stycken) av falafelsmeten och stek dem i olja (snåla inte!) på medelhög-hög värme. Vänd på dem ofta så blir de lite mer "bolliga".
Vill man nöja sig med platt-falaflar går det bra det med.
Servera alltihop tillsammans med en god baguette, eller ris/nån form av gryn.

Recptet hittade jag på ett urrivet blad från en Laga Lätt-tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar