10 apr. 2011

Raw tårta

Fyller man år äter man tårta!
Jag har småkikat lite på det där med raw food och när jag hittade det här recpetet på en urriven tidningssida kändes det nästan som ett tecken!
Och jag menar, det kan inte slå fel när ingredienslistan innehåller massa nötter, torkad frukt, apelsinjuice och färsk frukt!
Gott som krävde mer tuggande än vad jag är van vid när det kommer till efterrätter. Det innebar absolut inget minus i omdömet - tvärtom!

Raw food tårta    10 port
Botten
2dl hasselnötter
2dl sötmandlar
1dl torkade fikon
1dl torkade aprikoser

Cashewgrädde
1 vaniljstång
3dl naturella cashewnötter
1½dl färskpressad apelsinjuice

Garnering
½ liter färska bär (i mitt fall björnbär, blåbär, röda vinbär och jordgubbar)

Blötlägg hasselnötter och mandlar i 4 timmar.
Mixa dem sedan med den trokade frukten i en matberedare tills det blir en grynig massa som du trycker ut i en form med avtagbar kant (ca 24cm i diameter).
Ställ formen i kylskåpet i minst 4 timmar (min fick stå över natten)

Gör grädden precis innan servering genom att först halvera vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg frön och cashewnötterna i en bunke med höga kanter. Häll i hälften av juicen och mixa med en stavmixer tills en tjock massa bildas.
Tillsätt resten av juicen  och mixa slätt och krämigt.
Bre grädden på tårtan och garnera med bären.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar