11 apr. 2011

Kungen av färssmet och en riktigt nice slaw

Om man vill göra bullar eller biffar av sojafärs är det detta recept man ska följa! För det blir så bra Så Bra SÅ BRA!
Man kan faktiskt steka bollarna som man steker köttbullar - de rullar i pannan! Biffarna håller ihop hur bra som helst när man vänder dem och både bullar och biffar blir "stadiga" och får tuggmotstånd.
En tiopoängare helt enkelt som får två tummar upp!

Sojafärs till bullar eller biffar     typ 8-10 biffar och runt 15 bollar

1,5dl torkad sojafärs
1 buljongtärning
1 msk lökpulver
2 tsk No-egg
2 msk sojamjöl
2 potatisar
2 msk ströbröd
salt&peppar
guldsoja

Häll hett vatten över sojagranulaten och låt det svälla tillsammans med buljongtärningen.
Häll av i ett durkslag när det mjuknat, pressa ut vattnet och låt svalna.
Koka potatisarna och mosa i en bunke. Tillsätt sojafärs, lökpulvret och No-Egg.
Blanda ner ströbröd och sojamjöl till en fast konstistens. Krydda och spruta i lite guldsoja för att få en fin brun färg. Sojan ger ingen smak - bara färg.
Ställ in bunken i kylen under plastfolie i någon timme eller så.
När smeten fått vila är det bara att rulla till bollar eller göra biffar och steka i olja.

I nödfall kan man, om man gör biffar strunta i att ställa in smeten i kylen och steka biffarna direkt.
Vet dock inte om man kan behandla bollarna på samma sätt.



Till dagens biffar serverades Broccolislaw; en skön sallad med mycket sommarkänsla och härlig syrlighet från äppelcidervinäger.

Broccolislaw för 4
50g mandelspån
300g broccoli
2 morötter
2 stjälkselleri
1 rödlök
8 rädisor
1dl russin
1dl alpro
3msk äppelcidervinäger
½msk olivolja
salt&peppar

Börja med att rosta mandelspånen i en torr och het panna.
Dela broccolin i små buketter och förväll dem nån minut, så att de fortfarande har bra krisp i sig.
Skala moroten och fortsätt sedan hyvla den till långa strimlor.
Skiva löken och strimla selleri och rädisor.
Ta fram Stora Skålen och blanda ihop allt på listan.


Receptet på biffarna är hämtade från Veganmage

Broccolislaw-receptet hittade jag i en LagaLätt-tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar