Startade helgfriheten med en gratäng innehållande båda böner och kikärter (som i vanliga fall är bannlysta). Tack vare chili och liquid smoke blev det dessutom rejält med bit i rätten,
och sånt gillar vi!
Gratäng med bönor och zucchini 4port
4 portioner kokt råris
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
chilipulver
spiskummin
paprikapulver
400-500g passerade tomater
1 liten burk majs
115g svarta bönor
115g kikärter
½ kapsyl liquid smoke
en skvätt vinäger
1dl sojagrädde
1dl bjäst
½ zucchini
en näve jordnötter
Börja med att koka riset. Det måste ju förstås inte vara råris, sånt där är en smak-och lustsak.
Sätt ugnen på 200°C
Hacka lök och vitlök och stek dem på svag värme, så att de blir mjuka med inte får färg.
Rör i chili, spiskummin och paprikapulver (ca 1tsk av varje).
Häll i passerade tomater och låt det koka upp. Har du köpt bönor och kikärter på tetra så skölj av dem innan du häller i dem i grytan tillsammans med majsen.
Tillsätt vinäger, liquid smoke och grädde och låt allt puttra en stund. Salta och peppra och häll till sist i bjästen.
Smörj en ugnsfast form och fördela riset i botten. Gör skivor av zucchinin och täck riset med dem.
Hacka jordnötterna lite, strö dem över zucchinin och avsluta med att hälla på såsen.
Ställ in formen mitt i ugnen i ungefär 20 minuter och servera med en sallad.
MUMS!
Recptet hittade jag på Kotte Gröns blogg |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar