25 apr. 2011

Biff till en biff

Eller ja, kanske inte... Är ju ungefär lika biffig som en zucchini, så därför passade det ju jättebra att dagens tallrik var späckad med denna underbara grönsak.
Hittade ännu ett recept hos Kotte Grön som lät spännande och mums. Och man kan ju aldrig få för många recept på grönsaksbiffar!
Dessutom har jag gått och blivit lite lätt nojjig sedan jag fick höra (från två håll) att man kan bli överkänslig mot sojaprotein om man kränger för mycket sånna produkter, så jag gör mitt bästa för att minska ner och hitta andra alternativ.
Anywho, biffarna blev jättegoda och höll ihop hur fint som helst! Lätt att steka och bra konsistens - alltså inte "gegga i bifform", utan fasta och fina.
(Och idag lyckades jag äntligen få alldeles perfekt mycket liquid smokesmak! Hurra för mig!)

Rotsaksbiffar med lagom sting     16 halvsmå biffar
1 palsternacka
2 morötter
3 mjöliga potatis
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 urkärnad chili
115g svarta bönor (eller en liten tetra)
10cm zucchini
½dl majs
2msk sojamjöl
½dl vetemjöl
½ kapsyl liquid smoke (jag tog nog lite mindre än det. Det gäller att ta det varligt med liquid smoke!)
Guldsoja efter tycke
1msk oregano
1tsk paprikapulver
salt&peppar

Skala och skär palsternacka, morötter och potatis i bitar och koka dem tills de är riktigt mjuka.
Låt svalna en liten stund och hacka under tiden lök, vitlök och chili smått.
Mosa grönsakerna och bönorna i en bunke. Blanda i hacket, riv zucchinin fint och tillsätt den och majsen. Blanda till sist i mjöl och kryddor.
Forma till biffar och stek i olja på ganska hög värme.

Till biffarna valde jag att servera zucchinispagetti, vilket innebär att man strimlar zucchini och steker den ihop med lite pressad vitlök och salt. Hur gott som helst!

1 kommentar:

  1. åh! ser himla gott ut. mina senaste linsbiffar blev precis som du säger "gegga i bifform" men ibland lyckas man! ofta när ägg, maizena och kanske även en liten potatis är med i bilden.

    SvaraRadera