24 juni 2011

Midsommarmat

Det är midsommar och då är det fest och mumsmat för hela slanten! Det ska frossas i både det ena och det andra till magen blir julkuleformad!
Så blev det kanske inte riktigt för mig iår, tack vare ett surt missförstånd. Men även om det inte blev svull-mycket käk blev det riktigt nice! Och det bästa av allt! Man kan göra allt utom potatisen i förväg och slipper på så sätt all stress!

Min tallrik bestod av inte mindre än:
  • Grönsallad med coctailtomater och förvälld sparris
  • Färskpotatis
  • Senapsmarinerade Tofuskivor
  • Jordgubbssalsa
  • Dill- och gräslöksyoghurt Cremè fraiche style

Jag började redan igårkväll med att hälla sojayoghurt i en saftduk, så att en hel del vätska kunde rinna av tills idag. På så sätt blir yoghurten väldigt tjock i konsistensen, som när man gör tsatziki typ. Tummen upp för det!
Fortsatte med att klippa ner en massa dill och lite gräslök i yoghurten. Saltade rejält också, mest för att yoghurten är så söt, men också för att få fram smakerna såklart.

Sedan satte jag igång med den senapsmarinerade tofun genom att dela den på längden och sedan lägga den i ett litet bad av dijonsenap, olivolja, salt och peppar. Har inte den blekaste om mängder - men det täckte nästan skivorna. Den fick vila sig i kylskåpet ett par timmar innan skivorna stektes i olivolja.

Vidare till Jordgubssalsan! Detta var det enda receptet jag följde. Också toklätt!
Till en sats behövs:
15-20 jordgubbar (eller fler om de är jättesmå)
1 liten rödlök
4-5 msk hackad färsk koriander
saft och skal av ½ lime
olivolja
salt och grovmalen svartpeppar

Hacka först rödlöken riktigt fint. Blanda samman jordgubbar och lök i en skål. Pressa över limesaft och tillsätt limeskalet. Ringla över lite olivolja och blanda ner hackad koriander.
Smaka av med salt och peppar.

Sen vart det bara att koka potatisen och voilà! Awesome midsommartallrik med massa smak och nästan ingen ansträngning :P

Receptet på Jordgubbssalsan har jag snott här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar